DEN BOSCH – Een verband tussen het Philips Stadion, de Universiteit van Amsterdam, de Tilburgse kermis en Awakenings Festival valt moeilijk te ontwaren. Toch hebben zij één ding gemeen: allemaal worden zij beveiligd door het Bossche bedrijf Profi-Sec.
Inmiddels is Profi-Sec uitgegroeid tot één van de marktleiders op het gebied van service, veiligheid en crowd management in het land. Op kantoor werken ongeveer 25 medewerkers, terwijl ruim zevenhonderd mannen en vrouwen in Profi-Sec-pakken zorgen voor de veiligheid op allerlei plekken. Thompson: ,,Onze filosofie is dat we communicatief vaardige gastheren zijn die altijd in uniform lopen. Wij moeten een verlengstuk zijn van de organisatie die we beveiligen. Wij praten trouwens altijd over veiligheid, beveiliging is slechts een onderdeel van ons werk.”
Evenementen
Thompson en Reingoud stapten naar eigen zeggen precies op het goede moment in. Lange tijd kon iedereen, die zijn fysiek een beetje mee had, als beveiliger aan de slag. Tot halverwege de jaren 90 de sector werd geprofessionaliseerd en je alleen met een diploma op zak met een grote V op je borst mocht lopen. Het tweetal – dat hun papieren op orde had – zag veel collega’s wegvallen, terwijl de vraag naar gecertificeerde beveiligingsbedrijven toenam. Met Faisel Reingoud (de broer van mede-eigenaar Melvin) werd al snel iemand in huis gehaald die zich ging richten op evenementen. Bij thuiswedstrijden van PSV zijn meer dan honderd beveiligers van Profi-Sec aanwezig. En wat te denken van een meerdaags festival als Awakenings, waar honderden beveiligers per dag rondlopen. Toch zijn het niet de meest complexe evenementen om te beveiligen, merkt Faisel Reingoud op. ,,Dit soort evenementen is omheind of in een afgesloten ruimte, dat maakt het makkelijker controleerbaar.”
Moeilijker wordt het bij evenementen in de stad, de Tilburgse Kermis bijvoorbeeld. In tegenstelling tot festivals kan iedereen de kermis op lopen. Ook is niet precies duidelijk hoeveel bezoekers er komen. Reingoud: ,,Je bent van veel meer factoren afhankelijk.” Negentig procent van de werkzaamheden zit hem in de voorbereiding, merken ze op. Alles valt of staat met de afspraken met politie en gemeente, én een goede risicoanalyse. Reingoud: ,,Veel mensen staan er niet bij stil wat er allemaal geregeld moet worden om een evenement veilig te laten verlopen.”
Tegenwoordig krijgen zij hulp van de moderne technologie. Waar een beveiliger twintig jaar geleden nog op een verhoging moest gaan staan om een massa mensen in de gaten te houden, registreert het oog van de camera nu alles. ,,Onze slimme camera’s weten precies hoe druk het ergens is”, aldus sales manager Hans Adema. Neemt de drukte tijdens een festival bij het ene podium af en wordt het bij een ander podium drukker, dan krijgt de controlekamer direct een melding. Op het moment dat iemand de fout ingaat, selecteert het systeem alle eerdere beelden waarop die persoon te zien is.
“Onze slimme camera’s weten precies hoe druk het ergens is.” – Hans Adema
Plaksnor
Ook komende carnaval gebruikt het beveiligingsbedrijf in Den Bosch de nieuwste camera’s om de menigte in de gaten te houden. De camera’s kunnen niet alleen de drukte overzien, maar zijn ook zo goed in het herkennen van gezichten, dat een pruik of plaksnor de camera niet in de war brengt. Vorig jaar hielp Profi-Sec door middel van crowd control – het regelen van bezoekersstromen – al mee de drukte in de Korte Putstraat tijdens carnaval in goede banen te leiden. De populaire straat met kroegen werd op gezette tijden afgesloten als het te druk werd. Als er te veel mensen op straat stonden, werd de muziek buiten zachter gezet en in de kroegen juist harder om de mensen naar binnen te krijgen. Volgens Faisel Reingoud heeft de moderne technologie het werk van een beveiliger interessanter gemaakt. Veiligheid is in zijn ogen een breder begrip geworden, waar steeds meer bij komt kijken. ,,Vroeger was het werk oppervlakkiger. Tegenwoordig wordt er veel meer van ons verwacht.”
Nieuwe aanwas is hard nodig
Beveiligingsbedrijf Profi-Sec, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Den Bosch, is sinds 2002 erkend praktijkopleider van meerdere ROC’s en hogescholen, waaronder het Koning Willem I College en Avans in Den Bosch. Elk jaar lopen ongeveer dertig studenten stage bij het Bossche bedrijf. De studenten zijn voor Profi-Sec een belangrijke bron om nieuwe medewerkers aan zich te binden. ,,Wij kunnen aanwas goed gebruiken. Het is moeilijk om aan voldoende personeel te komen’’, erkent Lionel Thompson. Anderzijds wil Profi-Sec met het aanbieden van stageplekken naar eigen zeggen ook wat terug doen voor Den Bosch. Thompson: ,,We hebben veel aan deze stad te danken. Den Bosch heeft ons veel gebracht. We zijn er trots op dat we hier zijn gevestigd.’