Eurovisie Songfestival 2021: PROFI-SEC beveiligt het grootste evenement van Nederland

Na 14 maanden stilte in de eventbranche, trapt PROFI-SEC met gepaste trots af met het grootste evenement van Nederland: Eurovisie Songfestival 2021. Een evenement met 180 miljoen kijkers wereldwijd, talloze risico’s, maanden aan voorbereiding en dat allemaal in deze coronaperiode. Tijdens een geslaagde 65e editie werden in Rotterdam 3.500 bezoekers per show ontvangen, evenals bekende artiesten als Afrojack en Davina Michelle. En onze beveiligers? Zij zorgden samen met ketenpartners, zoals de politie en gemeente Rotterdam, succesvol voor een veilig evenement.

Event beveiliging op grote schaal

Donderdag 1 april werd het nieuws bekend dat publiek bij dit Fieldlab Evenement aanwezig mocht zijn. Met 9 shows – waarvan 3 liveshows – en 3.500 bezoekers per show was het Eurovisie Songfestival 2021 van aanzienlijke omvang. In ruim 6 maanden aan voorbereidingen werden er verschillende scenario’s gemaakt voor dit eerste, grootse evenement in Nederland sinds Covid-19.

In een week tijd ontving Rotterdam Ahoy ruim 30.000 bezoekers. Naast bekende artiesten, gasten als burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister Hugo de Jonge brachten ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het festival. Wie precies aanwezig zouden zijn en wanneer werd op de dag zelf bekend gemaakt. Dit vereist een scherpe mindset en zorgde ervoor dat ons team snel en onverwacht moest schakelen.

“Wij kijken tevreden terug op een geslaagd en veilig evenement. Samen met onze ketenpartners en medewerkers hebben we iets unieks neergezet en we kunnen niet anders zijn dan trots op het gehele team.”
Faisel Reingoud, PROFI-SEC

Een hoog risico event als het Eurovisie Songfestival ten tijde van een pandemie vraagt om een gecalculeerde aanpak. Rotterdam Ahoy werd omgetoverd tot een luchthaven, althans, als het om beveiliging gaat. Alles werd strak gereguleerd volgens plan. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was verantwoordelijk voor het screenen van alle medewerkers op het evenement, waarna zij bij een geslaagde screening toegang kregen met een gepersonaliseerde accreditatiekaart.

PROFI-SEC zorgde voor een strenge toegangscontrole inclusief X-ray aan de deur. Naast X-ray beveiligers zette PROFI-SEC ook eventbeveiligers en brandwachten in. Vijf weken lang werden er 24/7 diensten gedraaid door onze medewerkers, met een hoogtepunt in de week van de shows. Daarnaast werd iedereen aanwezig elke 48 uur getest op het coronavirus. Een flinke reservepool stond gereed indien een medewerker positief testte of om andere redenen uitviel.

Een krachtige combinatie van beveiliging en gastvrijheid
Wij geloven in de combinatie van beveiliging en gastvrijheid, iets wat we gastveiligheid noemen. Bij een evenement als Eurovisie Songfestival staat veiligheid voorop, maar bezoekers en artiesten moeten zich bovendien welkom voelen. Onze medewerkers worden daarop getraind. Tijdens het evenement was een hospitality coach aanwezig. Diegene bracht ‘mystery visits’ en coachte onze medewerkers. Hierbij werd vooral gelet op gastheerschap, uitstraling en het volgen van instructies.

Event beveiliging door PROFI-SEC
Als marktleider in de eventbranche heeft PROFI-SEC ruime ervaring. Met het Eurovisie Songfestival hebben wij laten zien dat ons team in staat is om te gaan met de immense omvang, alle risico’s, meewegende factoren én het coronavirus dat kwam kijken bij één van ‘s werelds grootste evenementen. Door de annulering van de editie in 2020 moesten we alles opnieuw opstarten én met meer factoren rekening houden.

Er is door iedereen een onvergetelijk evenement neergezet, waarbij we – na een bewogen jaar – een belangrijke stap maakten met perspectief voor de eventbranche. PROFI-SEC heeft zich van zijn beste kant laten zien en ziet eveneens graag alle partners weer snel van start gaan. Dank aan onze opdrachtgevers, integrale partners en onze medewerkers!