Tips voor thuiswerken

 1. Hoe blijf je vitaal en fit als gedurende een langere tijd (weken) thuis moet werken (ivm Corona)? Welke tips heeft Zorg van de Zaak?
 2. Hoe doe je dat als je thuis geen goede thuiswerkplek hebt en met je laptop aan de keukentafel gaat zitten? Heeft Zorg van de Zaak nog tips hoe thuis het zo optimaal mogelijk in te richten?

Antwoorden:

 1. Beweeg, net zoals je je op kantoor zou bewegen. Dus regelmatig pauzeren, even bewegen en daarnaast eventueel een lunch-wandeling.
 2. Zorg voor een goede werkhouding. Bijgaand heb ik een sheet toegevoegd met tips voor beeldschermwerkers en hoe je je werkplek kunt inrichten. Evt. kun je met boeken je beeldscherm op de juiste hoogte zetten of met een laptopsteun. Daarnaast werkt het vaak prettiger als je een losse muis en toetsenbord hebt om te koppelen aan je laptop.
 3. Zorg voor een strakke werkdiscipline.
 4. Zorg voor effectieve communicatie. Maak met collega’s duidelijke afspraken over bereikbaarheid.
 5. Tips om breinvriendelijk werken:
  a. Gun je brein herstelmomenten. Doe dat zonder technologie. Dus even geen smartphone, mail en Social Media.
  b. Maak afspraken over communicatie met collega’s: na een bepaald tijdstip geen werkmail en – appjes meer.
  c. Hou je zelf daar ook aan. Want als jij je er niet aan houdt, dan hoeven collega’s zich er ook niet aan te houden.
  d. Stilte op de werkplek wanneer je bezig bent met een taak die de volle concentratie van je vraagt.

En verder: heb je een dipje of mis je concentratie? Kom in beweging! Erik Scherder vertelt: “Bij beweging worden neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan dit zorgt voor een goed gevoel. Zo bestrijd je dus ook futloze gedachtes.” En beweging versterkt bovendien ook ons immuunsysteem.