Voetbalclub FC Utrecht is een van de organisaties waar PROFI-SEC zichtbaar en onzichtbaar aanwezig is. PROFI-SEC neemt zorg uit handen van FC Utrecht op het gebied van beveiliging en veiligheid. Door een effectieve samenwerking tussen beide partijen verloopt vrijwel elke wedstrijd, zowel thuis als uit, zonder problemen. Echter is dit niet vanzelfsprekend. Dit artikel geeft inzicht in de samenwerking tussen PROFI-SEC en FC Utrecht.
Effectieve inzet van personeel
Beveiligingswerk gaat of staat op basis van de vakbekwaamheid van het personeel. Voor FC Utrecht wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 divisies: de steward & de beveiliger. De steward vormt het eerste- en laatste contactmoment dat de bezoeker heeft met de voetbalorganisatie. Het is van belang dat de interactie tussen steward en supporter aangenaam is. Hierbij is gastheerschap erg belangrijk. De steward is belast met het toezichthouden in het stadion. De werkzaamheden zijn van preventieve aard. Inzet van de beveiliger is daarentegen van repressieve aard. Deze medewerkers staan tactisch gepositioneerd in- en rondom en stadion. Indien er een calamiteit plaatsvindt of er ergens ondersteuning is gewenst voorziet de beveiliger in deze behoefte.
Veelal wordt deze behoefte aangegeven vanuit de commandokamer. In deze ruimte bedient een medewerker van FC Utrecht gedurende de wedstrijd de camera’s die in en rondom het stadion zijn gesitueerd. Tevens zijn de centralisten van PROFI-SEC en de verantwoordelijke vanuit FC Utrecht, gemeente en politie in deze ruimte gepositioneerd. Hierdoor is er sprake van zeer korte lijnen, hetgeen zorgt voor een zeer effectieve samenwerking.
Steward Hans Tak
Eens een fan, altijd een fan. Na 25 jaar te hebben gewerkt bij FC Utrecht staat Hans Tak nog altijd met een brede glimlach in de stewardkantine. “Ik werk hier nooit met tegenzin. Daarnaast ben ik in al die jaren nog maar één wedstrijd afwezig geweest.” vertelt hij. Hans hoeft geen geld te krijgen voor zijn werk voor de club, hij doet het allemaal uit liefde. “Ik blijf hier mee doorgaan zolang het kan.” Hans hecht veel waarde aan de samenwerking tussen FC Utrecht en PROFI-SEC: “Mede door Profi-Sec zijn er nooit problemen, dit vind ik erg fijn. Ook vind ik het prettig dat er vrijwel altijd de zelfde gezichten zie, het schept toch een band.”
Match-day!
Op de dag van de wedstrijd is het belangrijk dat iedereen voorzien is van de juiste informatie. Deze informatie wordt gedeeld in de vorm van een gezamenlijke briefing. De briefing bevat de details van de wedstrijd, het risicoprofiel, sfeeracties en aanvullende bijzonderheden. Het organiseren van een briefing is essentieel, elke wedstrijd is maatwerk. Indien er zich incidenten voordoen gedurende de wedstrijd wordt dit direct vastgelegd met camerabeveiliging. Dit is van belang omdat hiermee de veiligheid van de medewerker wordt gewaarborgd. Ook FC Utrecht heeft duidelijk bewijsmateriaal om bijvoorbeeld een stadionverbod op te leggen. Aan het eind van de wedstrijd volgt er een interne de-briefing. Hierin worden de successen, maar zeker ook de verbeterpunten van de dienstverlening besproken. Deze informatie wordt verwerkt en meegenomen in de briefing van de daaropvolgende wedstrijd.